Зелений чай покращує пам'ять і розумові функції
Нові дослідження вчених Базельського університету (Швейцарія) відкрили механізми цих стимулюючих впливів на мозок.
Зелений чай покращує пам'ять і розумові функції
Здавна зелений чай вважається одним з найбільш цілющих напоїв. Серед таких давно відомих корисних ефектів - тонізуючі властивості і здатність стимулювати інтелектуальні можливості людини. Нові дослідження вчених Базельського університету (Швейцарія) відкрили механізми цих стимулюючих впливів на мозок.
В результаті експериментів на добровольцях вчені встановили, що зелений чай і його екстракти здатні покращувати когнітивні здібності людини і розширювати можливості оперативної (короткострокової) пам'яті. Отримані результати також показують перспективність використання цього напою в якості одного із засобів лікування хворих з розладами пам'яті, деменцією та інших когнітивних порушень, як органічного походження, так і викликаних психічними патологіями. Також, зелений чай може допомогти пацієнтам відновити можливості пам'яті після соматичних захворювань, що супроводжуються астенічним синдромом.
Дослідження вчених Базельського університету показали яким чином досягається ефект зеленого чаю на нейрони мозку. У ході експерименту учасники після прийняття цього напою приступали до інтелектуальної роботи пов'язаної із запам'ятовуванням інформації. Під час такої діяльності активність окремих часток головного мозку випробовуваних контролювалася за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ). Відзначено, що чай підсилює взаємозв'язок між різними відділами головного мозку, зокрема між лобової та тім'яної часток. За рахунок збільшення пластичності короткострокових зв'язків між нейронами поліпшуються можливості оперативної пам'яті, і таким чином стимулюються загальні процеси запам'ятовування. Тому випробовувані набагато продуктивніше справлялися з тестовими завданнями.
Влияние зеленого чая на умственные способности обеспечивается за счет оптимальной комбинации в нем кофеина и L-теанина. Кроме улучшения краткосрочной памяти, они обеспечивают повышение уровня внимательности и работоспособности. Также эта комбинация помогает более длительное время фокусировать внимание при выполнении умственной работы, требующей высокой точности.
Кроме стимулирующего влияния на работоспособность мозга, зеленый чай также оказывает позитивные эффекты и на общее состояние организма. Такое действие напитка обеспечивается содержанием в нем многих биологически активных веществ, таких как полифенолы, токоферолы, каротиноиды, большого количества аскорбиновой кислоты и микроэлементов (селен, хром, марганец, цинк). Зеленый чай - один из лучших антиоксидантов. Он позитивно влияет на сердечнососудистую систему, в частности обеспечивая профилактику атеросклероза и гипертонической болезни. Також цей напій забезпечує профілактику карієсу, захворювань щитовидної залози, сечокам'яної хвороби та раку. Ще одна корисна властивість зеленого чаю - підвищення чутливості клітин до інсуліну і посилення обмінних процесів в жировій тканині, за рахунок чого нормалізується вага людини.